Tatabánya, Szabadság tér 2.

TURUL KLÍMA

  

Szellőztetés az egészségüknért


Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása jelentős előrelépés, amely szabályozott szellőzési rendszerrel optimalizálható.

A szabályozatlan, ablaknyitásos szellőzésnek tulajdonítható fűtési hőveszteség egy gyengén szigetelt épület esetén 25-30 %.

Egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50 %-a származhat a szabályozatlan légcseréből, tekintve, hogy a légtömör körülmények között hő többnyire csak a szellőztetés alkalmával távozhat el a helyiségekből. Emiatt manapság nélkülözhetetlen egy hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszer, amely nemcsak folyamatosan gondoskodik a beltéri levegő minőségéről, hanem energiatakarékos is. Az Európai Unió egyre több tagállamában ismerik fel és követelik meg az épületek szellőzésének szabályozottá tételét.

Intelligens szellőzési megoldásaink az épület helyiségeinek levegőminőségét érzékelve folyamatosan szabályozzák a légutánpótlást, valamint az elszívásra kerülő elhasználódott levegő mennyiségét. Ezáltal megoldott az épület optimális légcseréje, így nem lesz sem alul, sem túlszellőztetett.

A speciális érzékelőkkel választható részegységek és az alacsony fogyasztású ventilátorok széleskörű alkalmazási lehetőséget biztosítanak.


Ablaknyitással szellőztetni egy elavult, drága szokás


Régen, amikor szükségét éreztük, kinyitottuk lakásunk ablakait otthonunk átszellőztetése érdekében. Mai energiatudatos világunkban feltehető a kérdés, hogy ez a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás?

A hagyományos, ablaknyitásos vagy kézi szabályozású szellőztetéskor bent tartózkodók nem képesek megítélni, hogy valójában meddig indokolt nyitva tartani ablakot és mettől (főleg télen) csak fölösleges hőveszteség okozása. A túl rövid ideig történő szellőztetés pedig nem biztosítható  a megfelelő levegőminőség.


Hővisszanyerős szellőztetés

A hővisszanyerős szellőztető készülékek a legenergiatakarékosabb és leghatékonyabb szellőztetési megoldást kínálják lakások és családi házak (egyes modellek az ún. nem lakossági vagy ipari környezetben is) esetén. Alkalmazásukkal állandó, magas oxigéntartamú friss levegőt, penész és egyéb szennyezőanyagoktól mentes környezetet lehet kialakítani, alacsonyabb fűtési (nyári időszakban hűtési) költségek mellett.

A hagyományos, ablakok nyitásával történő szellőztetéssel nem biztosítható a folyamatosan tiszta és friss levegő az épületen belül. A régebbi, korszerűtlen nyílászárókkal rendelkező "energiapazarló" épületek egyetlen előnye az, hogy folyamatosan természetes szellőztetést tudnak biztosítani. Az energiatakarékosság jegyében lecserélt légtömör nyílászárók ezzel a tulajdonsággal már nem rendelkeznek, így az ilyen lakások, épületek szellőztetése csak attól függ, hogy a felhasználó mikor nyitja ki az ablakot. Érzékszerveinkre hagyatkozva általában jóval kevesebb ideig szellőztetünk, mint amennyit arra valóban szükséges lenne. Különösen igaz ez a hűvösebb, téli időszakban.


A nem megfelelő szellőztetés következményei:

- magasabb páratartalom;
- a lecsapódó pára, amely gyengíti, roncsolja a nedvességre érzékeny felületeket a lakáson belül;
- penészfoltok kialakulása;
- penészgomba spórák a légtérben, amely gyengíti az immunrendszert, megbetegedéseket okozhat;
- atkák elszaporodása;
- oxigénszint csökkenése, szén-dioxid szint emelkedése;
- rosszabb alvásminőség, ebből adódóan alacsonyabb teljesítőképesség;
- vegyi anyagok, illékony szerves anyagok (VOC) feldúsulása az épületen belül, amely egészségre káros hatással van.

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel a fentiekben felsorolt következmények elkerülhetők!

 

Az Aerauliqa kínálatában megtalálható központi készülékek magas hatásfokú, A vagy A+ energiahatékonyságú, antibakteriális kialakítású hőcserélővel és energiatakarékos, EC motorral szerelt ventilátorokkal rendelkeznek. A készülékben megtalálható ventilátorok gondoskodnak az adott épületben elhasználódott levegő elszívásáról, valamint a frisslevegő pótlásáról a készülékhez csatlakozó csőrendszer segítségével. Az elhasznált levegő és a friss levegő egymással közvetlenül nem érintkezik, ugyanakkor a készülék hőcserélője közvetítő elemként lehetővé teszi azt, hogy a magasabb energiatartamú levegő átadja a hőenergiáját az alacsonyabb energiatartamú (alacsonyabb hőmérsékletű) közegnek. Ennek köszönhetően télen a kültéri hőmérsékletnél melegebb, nyáron hűvösebb friss levegő áramolhat be az épületbe.

 

Az Aerauliqa készülékek esetében minden központi hővisszanyerős szellőztető készülék rendelkezik egy a lakásban / épületben bármely helyiségében elhelyezhető digitális kezelőfelülettel, amely lehetővé teszi a készülék teljesítményének, speciális funkcióinak (éjszakai üzemmód, szabadság üzemmód, stb.) beállítását a felhasználói igényeknek megfelelően.

 

Az Aerauliqa kínálatában megtalálható egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető készülékek telepítése nem igényel speciális csőrendszer kialakítását. Telepítése egyszerű, rövid idő alatt, alacsony költségek mellett megvalósítható, ugyanakkor egy készülék csak egy helyiség szellőztetésére alkalmas. Ezt a megoldást választva több készülékre is szükség lehet egy lakáson vagy épületen belül.

Hővisszanyerős szellőztetés előnyei

 Egészség és higénia:

- folyamatos és önműködő légcsere;

- az egyes egészségre ártalmas "szennyező" anyagok koncentrációja nem dúsul fel a lakásban. ill. kívülről sem juthat be (formaldehid, illékony szerves vegyületek, stb.);

- alacsony szinten tartható radon koncentráció,

- megakadályozható a penészképződés;

- az optimális minőségű és összetételű levegő, allergénmentes környezet.

 

Komfort:

- huzatmentes környezet és alacsonyabb hőingadozás;

- megfelelő páratartalom;

- szúnyog, légy és más repülő rovaroktól mentes beltér;

- alacsony szinten tartható kültérről beszűrődő zajszint;

- kellemetlen szagoktól mentes környezet;

- önműködő és rendkívül csendes üzemeltetés.

 

Energetikai tanúsítvány:

- a legmagasabb energiahatékonyságú épület és lakásszellőztetéshez, A vagy A+ energiabesorolással.

 

Biztonság:

- alkalmazásával elkerülhetők a hagyományos szellőztetésnél jellemző nyitott nyílászárók lehetőségét kihasználó besurranó tolvajok által okozott káresemények.

 

Megtakarítások:

- energiamegtakarítás az alacsony teljesítményfelvételű ventilátorokkal szerelt kivitelnek köszönhetően;

- hővisszanyerés és energiamegtakarítás elsősorban a fűtési idényben (téli időszakban), de a nyári időszakban is;

- környezetbarát szellőztetés, rendkívül alacsony környezetterhelés;

- új építésű házak esetén a magasabb nedvességtartamú falak gyorsabban száradnak, nem alakul ki penészesedés;

- egyes esetekben adójóváírások és kedvezőbb biztosítási feltételek érhetők el a helyi (pl. önkormányzati) szabályozásoknak megfelelően.

Védelem a penészfoltok ellen

Környezetünk védelme ill. az energiaköltségek csökkentésének egyik lehetséges eszköze az ezeket a szempontokat figyelembevevő termékek alkalmazása / felhasználása, a hagyományos, nagyobb energia-felvétellel rendelkező egységek lecserélése mellett. A hagyományos, ablakok nyitásával történő szellőztetés látszólag költségmentes megoldás, ugyanakkor a fűtésszezonban rendkívül magas energiaveszteséggel jár, amely extra költsége a fűtésszámlákban „rejtett módon” kerül folyamatosan kifizetésre. A párásodásra hajlamos helységek (elsősorban fürdőszobák), ill. a mellékhelységek megfelelő légcseréje, a nyílászárók rendszeres vagy rendszertelen nyitása – zárása mellett, szellőztető ventilátorokkal is megvalósítható. Már az egyszerűbb ventilátoros megoldások is hatékonyabb és energiatakarékosabb légcserét biztosíthatnak a hagyományos szellőztetésnél, de a szellőztető ventilátorok legújabb generációjának alkalmazása további energia-megtakarítást eredményezhet.

 

A spanyolországi Cata gyár új E-100-as szellőztető ventilátorai a felhasznált legmodernebb technológiának és a minőségi anyagoknak köszönhetően a hasonló légszállítási paraméterekkel rendelkező társaihoz képest akár 50-60% energia-megtakarítást is eredményezhetnek, a mindössze 8W-os teljesítményfelvételének köszönhetően. A két sebességi fokozattal rendelkező változatok akár 4W-os teljesítmény mellett is üzemeltethetőek. Folyamatos üzem esetén, ebben az üzemmódban, kevesebb, mint 3kW az egy hónapra kalkulálható energiaigény. A jelenlegi energiaárak mellett ez 130 Ft-os havi költséget jelent, amennyiben folyamatos üzemű felhasználásra kerül az egység. Folyamatos működtetésre lehet szükség párásodásra / penészesedésre hajlamos helységek esetében. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • szigeteletlen, vagy részben szigetelt épületek esetén,
 • frissen szigetelt épületek esetén, amennyiben annak légtechnikája nem került időben fejlesztésre,
 • nyílászáró rendszer cseréje esetén,
 • egyéb, folyamatos nedvességet eredményező tevékenység esetén.

Az általános, szakaszos üzemben történő felhasználás során, napi 2-3 órás működtetéssel számolva, 20-30 Ft-os havi energiaköltség mellett valósítható meg a hatékony szellőztetés az új, nagyhatékonyságú Cata szellőztető ventilátorok alkalmazásával.

Az újgenerációs szellőztető ventilátorok között, az alapkivitelű, kapcsolóról működtethető változatok mellett, megtalálhatóak az utószellőztető funkcióval és a páraérzékelő egységgel rendelkező modellek is. Ez utóbbiak automata működésre is képesek. Tehát ha az adott helység páratartalma elér egy küszöbszintet, úgy a ventilátor automata módon addig szellőzteti a helységet, amíg a páratartalom a megfelelő értéket el nem éri. Természetesen a kívánt küszöbérték előre beállítható, a helység, ill. a felhasználó egyedi igényeihez igazítható. A páraérzékelős ventilátorokkal, a szabályozott szellőztetésnek köszönhetően, annyit és csakis annyit üzemel a ventilátor, amennyire valóban szükség van. Ez további energia-megtakarítást, ezzel együtt költségcsökkentést eredményez.

 

A Cata energiatakarékos szellőztető ventilátorairól bővebb információ az alábbi oldalakon található:

Standard, (kapcsolóról üzemeltethető) változat:  E-100G

Utószellőztető funkcióval rendelkező változat:      E-100GT

Páraérzékelő és utószellőztető funkcióval rendelkező változat: E-100 GTH

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer

 

A modern épületek elengedhetetlen feltétele az energiatakarékosság. Ezt korszerű falszerkezetekkel, falszigeteléssel, födém kialakítással és fokozott légzárású nyílászárókkal lehet megvalósítani. Az energia hatékonyság növelése és a beépített, fokozott légzárású nyílászárók miatt egy kicsit ellentmondásos helyzet alakulhat ki. A beépített nyílászárók miatt a természetes légcsere (filtráció) mértéke közel nullára csökken, ami több komoly problémaforrást is felvethet. A szellőzés hiányában a páratartalom feldúsul, ami a baktériumok és gombák elszaporodását eredményezheti lakóterünkben. Ezekben a házakban, lakásokban problémaként jelentkezik a párásodás, penészesedés és egészség károsító hatások (allergiás, asztmatikus megbetegedések). Megoldást jelenthet egy minden helyiségre kiterjedő átfogó szabályozott szellőztető rendszer. A rendszer feladata, hogy a lakásba mindig szabályozott friss levegőt jutasson be, energiatakarékos módon, energiavisszanyerés mellett.

Az általunk forgalmazott AERAULIQA berendezések a legmagasabb energiahatékonyság mellett biztosítják a lakótereink legjobb levegőminőségét.

 

Energiahatékonyság

A szellőzési megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan szabályozott friss levegőt juttatunk a helyiségeinkbe, és egy másik ventilátor segítségével elszívjuk az elhasznált levegőt. A két légáramlás között egy magas termikus hatásfokkal rendelkező hőcserélő egységen keresztül  kerül a hő átadásra, emiatt a helyiségbe érkező friss levegő felmelegszik, így előmelegítve vezetjük azt a lakótereinkbe.

A filtrációs veszteségünket (nem irányított légáramlás, azaz ablaknyitogatós szellőztetés, stb.) így minimálisra tudjuk csökkenteni.

Hővisszanyerős készülékeink több méretben elérhetők, az adott épülettípus igényeihez igazítva kerülnek kiválasztásra. A készülék magas hatásfokú hőcserélőjének köszönhetően az elszívott és a befújt levegő között a legkisebb a hőveszteség, így a legjobb belső komfortszint érhető el rendszereinkkel. A központi hővisszanyerős (rekuperátoros) szellőztető rendszereink akár 92 % feletti hatékonysággal tudnak működni a lehető legjobb komfort eléréséhez, a legkisebb költségek mellett.

 

Külső érzékelők

Rendszereinkhez széndioxid érzékelők illeszthetők, amelyek figyelik a belső levegő CO2 szintjét, így automatikusan biztosítják a többlet friss levegő bevezetését anélkül, hogy Ön bármit észrevenne.

Lehetőség van külső érzékelőként páratartalom érzékelők beépítésére a párásodásra hajlamos helyiségekben (pl. fürdőszoba, mosókonyha, mellékhelyiség), így a belső páratartalom függvényében változik a szellőztetés intenzitása, külső beavatkozás nélkül.

 

Elosztódoboz és csőrendszer

A szellőztető rendszereink csillagpontos kivitelűek.  A mind a két levegő ágba egy - egy osztódoboznak és minden helyiségre kiterjedő betonozható antisztatikus és antibakteriális csöveknek a segítségével lehet a rendszer csövezését az Ön lakóterében kialakítani, a helyiségek számától függetlenül. Szellőztető rendszerünk a helyiségek és szobák számától függetlenül igény szerint bővíthető.

 

A flexibilis, akár betonozható légtechnikai csövek alkalmazásával a friss levegő hatékonyan tud az osztódoboztól a helyiségeinkbe áramolni. Kis méretének köszönhetően, akár minimális álmennyezetben is könnyen szerelhető. Antisztatikus és antibakteriális kialakításának köszönhetően az elszívott levegőben lévő fizikai, kémiai és biológiai szennyeződések nem tudnak a csőrendszer falán megtapadni, s ez megakadályozza az újabb egészségre is ártalmas problémák kialakulását.

 

Osztódobozaink különböző méretekben állnak rendelkezésre, az igényeknek megfelelően. Minden osztódobozunk belső akusztikus réteggel van felszerelve, így biztosítva, hogy a helyiségek között ne legyen áthallás és minimális áramlási veszteségünk legyen.

 

Levegő bevezetés és elszívás

A Design befúvó és elszívó elemek segítségével valósíthatjuk meg a belső helyiségek friss levegő bevezetését illetve az elhasznált levegő elszívását, így Önnek nem kell választani a kényelem és az esztétikus megjelenés között. Azáltal, hogy az elhasznált levegőt elszívjuk és friss levegővel pótoljuk, megelőzhető a pára feldúsulása és a penészesedés kialakulása, illetve a belső komfortunkat növeljük és megakadályozzuk a szellőzetlenséggel járó megbetegedéseket.

 

Fontosab jellemzők:
- automatikus fagyvédelmi szabályozás;
- automatikus kondenzáció - kezelés;
- automata kiegyenlített szellőztetés;
- beépített fizikai bypass (hőcsere nélküli szellőztetés lehetősége, szükség esetén);
- magyarnyelvű digitális kezelőfelület;
- heti programozhatóság;
- szűrő telítettség - jelző;
- "Boost" - gyorsszellőztetés funkció;
- "Szabadság"- üzemmód;
- éjszakai (extra csendes) üzemmód;
- teljes üzemeltetési idő ellenőrzése;
- beállítások mentése, betöltése;
- szenzorokkal bővíthető rendszer (pára-,  mozgás-, CO2 érzékelő);
- ModBus interfész;

- csatlakoztathatóak hozzá elő- vagy utófűtő egységek.

 

Egészség és higénia:
- folyamatos és önműködő légcsere
- az egyes egészségre ártalmas "szennyező" anyagok koncentrációja nem dúsul fel a lakásban. ill. kívülről sem juthat be (formaldehid, illékony szerves vegyületek, stb.);
- alacsony szinten tartható radon koncentráció,
- megakadályozható a penészképződés;
- optimális minőségű és összetételű levegő, allergénmentes környezet.
 

Komfort:

- huzatmentes környezet és alacsonyabb hőingadozás;
- megfelelő páratartalom;
- szúnyog, légy és más repülő rovaroktól mentes beltér;
- alacsony szinten tartható kültérről beszűrődő zajszint; 

- kellemetlen szagoktól mentes környezet;
- önműködő és rendkívül csendes üzemeltetés.

Ipari ventilátorok

Ipari ventilátorok alkalmzása:

Az Ipari ventilátorok igen széles területen alkalmazhatóak, legyen szó könnyű-, nehéz- vagy élelmiszeripari felhasználásról, egyes modellek lakossági (háztartási) igényeket kielégítő környezetben is felhasználhatók.

 

Típustól függően tiszta, enyhén vagy erősen szennyezett levegő, porral, textilszálakkal, szilárd anyagdarabokkal, terhelt közeg, granulátum, pellett vagy vegyi anyagok mozgatására alkalmasak. Ezen egységek egy része nem csak épületen / létesítményen belül, hanem kültéren is elhelyezhető.

 

Néhány felhasználási mód a teljesség igénye nélkül:

 

 • Általános szellőztetés;
 • Adott helyiség megfelelő légcseréjének biztosítása;
 • Energiatakarékos / hővisszanyerős rendszer kialakítása;
 • Szabályozott gépi szellőztetés;
 • Füstelszívás;
 • Professzionális konyhai elszívás; 
 • Forró levegő mozgatása (max. 350C hőmérsékletig);
 • Biztonsági füstelszívás (Tűz és/vagy robbanásbiztos egységekkel);
 • Parkolóházak légcseréje;
 • Gépek, gépegységek hűtése;
 • Laboratóriumoknál, vegyi fülkéknél alkalmazott elszívás; 
 • Pneumatikus szállítás;
 • Szűrők, szeparátorok után kötve alkalmazott elszívási folyamatok;
 • Fényezőműhelyeknél alkalmazott elszívás;
 • Egyéb gőzök /gázok /szilárd elemeket tartalmazó közegek mozgatása. 

 

 A kiválasztás főbb szempontjai:

 • A kívánt felhasználási területre alkalmas ventilátor kiválasztása;
 • A ventilátor által mozgatott  közeg paraméterei (pl. összetétel, hőmérséklet);
 • A kívánt munkaponti érték (összetartozó légszállítás és nyomásérték, adott környezeti jellemzők mellett) teljesítése;
 • A ventilátor elhelyezési, rögzítési, telepíthetőségi feltételei;
 • Elektromos illeszthetőség kérdése (pl. egyfázisú vagy háromfázisú kivitel);
 • Működtetés napi / heti / havi / éves időtartama, indítások / leállítások száma;
 • A ventilátorra jellemző extra funkciók (pl. zajszint, szabályozhatóság, stb) szükségessége;
 • Egyéb, a terméket felhasználó ügyfél által támasztott igények;
 • Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.